Boards

BOARDS

At vælge board er sin sag. Hvad skal jeg vælge som begynder, og hvor lang tid er jeg begynder?  Der findes en række billige  “China”  SUP´s på markedet som aldrig kommer til at give den rigtige oplevelse. Et board uden stabilitet, “glide”, korrekt bygget, opdrift mm. kan give dig en helt forkert oplevelse af, hvad SUP egentlig er. Vi ANBEFALER ikke at købe for billigt!

DU KAN VÆLGE AT KØBE SÅ BILLIGT, AT DU SÆLGER DIN SUP FORNØJELSE!

Hvis du er i tvivl om dit første eller næste SUP køb, søg viden, hjælp og rådgivning!

Der findes rigtig mange board brands på markedet. Hvert brand forbeholder sig retten til at have det bedste lay out, hurtigste, sejeste osv osv. Der kæmpes internationalt også om bedste boards og der er “races” over hele verden næsten. Se evt. en Ranking liste her

Men her kommer en hemmelighed – SUP sporten er så ny og der forskes så meget i det optimale board, så hvis du investerer lidt tid og ordentlig økonomi i dit første board, så er de alle med stor sandsynlighed næsten lige gode. Dette er selvfølgelig en påstand og du kan være sikker på, at i SUP miljøet er alle ikke enige i dette!

I forhold til tempo i dit board, handler det om teknik og boardtype (ikke brand) og så ikke mindst den rugbrødsmotor der står på boardet!

BEGYNDER – ALLROUND – OPPUSTELIGE

Et begynder board skal give dig en oplevelse af, stabilitet samt at “kunne gå på vandet”
Du skal opleve, at kunne stå og kigge ud over horisonten eller direkte ned på havbunden, og det liv der her udspiller sig i solens stråler.
Husk det tager max ti minutter så er du igang.

Der er en lang række muskler du vil opleve du ikke er vant til at bruge, men det skal nok komme.

Et begynderboard skal give dig stabilitet og god fremdrift.
Dit board skal sættes i forhold til din højde, vægt og kompetencer. Alle uanset højde og drøjde kan stå på SUP. ALLE!

SUP boards måles i længde i amerikanske “fod” Der går ca. tre “fod” på en Meter. I bredde i amerikanske inches. 1 inch er 2,54 cm.

Som et begynderboard til dig, anbefaler vi til voksne som minimum til kvinder, at dit board er mindst 10.6 og til mænd 11.6
Og en bredde på minimum 28 inches gerne bredere.
Alt skal selvfølgelig sættes ift højde og drøjde. Til børn er det alt afhængig af alder og størrelse.

Et All round board er ofte også et godt begynderboard.
Vi ANBEFALER derfor, at du starter med et all round  board, netop fordi du er så hurtigt i gang med SUP, at du hurtig er klar til, at tage dine kompetencer et skridt videre!

Et All Round board er ofte en anelse dyrere end et begynder board. Ved at købe et all round board undgår du, din udvikling går i stå grundet manglende økonomi til en up grade af boards.

OPPUSTELIGE BOARDS
Der findes også oppustelige boards. Kvaliteten af disse bliver bedre og bedre og du kan med fordel købe et oppusteligt board, hvis du ikke har plads til de store boards. I forhold til kvalitet og oppustelige boards skal du være lidt ekstra opmærksom på at købe kvalitet, da varieteten her er stor.

Herunder to af Mistrals oppustelige boards. Spirit og Emotion. Et All Round og et Race Board

TOURING – RACE – FLATWATER

Touring er en fornøjelse på dit SUP board. Du så at sige “står på vandet”, skuer ud i horisonten samtidig med du er orienteret om, hvad der sker under vandet.
Touring boards er mere stabile og brede en deciderede raceboards. På et touring board kan du tage på lange ture, op og ned langs kysten, på søer eller op af åen/floden. Dit All round board kan ofte sagtens fungere som touring board.

Race boards er bygget til optimal fart ift omstændighederne. Er det Down Wind race er boardet bygget til dette og er det Flat Water race er det bygget til dette. Disse boards er ofte smallere end gængse boards. 26´eller mindre.

Længden på race boards er oftest mellem 12.6´ og 14´afhængig af højde og drøjde.
Når erfarne elite SUP´ers taler om stabile race boards, bygger disse udtalelser på mange mange timer på vandet. Hvis du er “rookie” vil du ikke finde et stabilt race board stabilt!

Flat water er egentlig blot et begreb inden for SUP. Hvis du køber et flat water board, er det bygget til max “glide” i fladt vand. Et flat water board vil hvis det bliver lidt “chubby” fange bølgerne og det kan blive svært at styre eller holde balancen på.

Herunder et videoklip fra “Open SUP tour” i Danmark. Den officielle DM tunering om man vil. Det er et amatørklip, men viser starten på et race.

DOWN WIND – WAVE

Down Wind er en af de ultimative discipliner inden for SUP. Det er vildt og man skal være relativ tryg ved at være langt ude på vandet, væk fra kysten, kun dig og dit board. Og de andre konkurrenter.
Et Down Wind board er bygget til at fange “bumps” eller bølger. Teknisk er det lidt en øvelse i sig selv. De er typisk på 14´ eller 17´eller længere. Når du går efter et decideret DW board er du erfaren SUP´er.

Herunder en down wind tour ud for Athens kyst med Dimistris. Dimitris er vores samarbejdspartner her. Skal du med til sommer?

Vi har fået tilladelse af Blue Planet Surf (www.blueplanetsurf.com) en Hawaii baseret SUP skole som vi har et begyndende samarbejde med, at vise denne video herunder. Gode tips til din Down Wind experience!

Wave SUP surf er en anden ultimativ disciplin inden for SUP. Det er en videreudvikling af “rigtig” surf, hvor du har din paddle med.
I Danmark er der en del steder hvor du kan wave SUP surfe. Fra Vestkysten til Bornholm.
Ved vestkysten i Jylland ligger der et ualmindeligt godt sted at wave SUP surfe, kendt som Cold Hawaii. Tjek det ud!

Som måske kommende SUP surfer er det en god ide at du tager et kursus i dette, inden du kaster dig i bølgen.

Wave boards er den del mindre en “almindelige” SUP boards. De er skåret til at komme oven på og rundt på bølgerne. Størrelsen på disse gør at du kan vende et board forholdsvist hurtigt.

Der er en række uskrevne regler når du wave surfer. Det er som når du kører bil – der er regler. Respekter dine egne og andres kompetencer. Kend dit niveau og udvid dine kompetencer i den rette rækkefølge.

Herunder Lars B fra the vest coast et secret sted i Danmark!

mistral

©2024 SUPRISING - Uprising for Upstand

Dine gemte produkter

Log in with your credentials

Forgot your details?